Patates bitkisinin büyüme süresi, çeşitlerine ve yetiştirme koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Genellikle patatesler ekildikten sonra 70 ila 120 gün arasında yetişir. Bu süre, tohumdan ya da patates fidelerinden başlayarak bitkinin olgunlaşma dönemini kapsar.
Patatesler genellikle çoğaltma yöntemiyle yetiştirilir. Patatesin kendisi dikilerek veya patates fideleri kullanılarak yeni bitkiler elde edilebilir. Patateslerin dikimi genellikle ilkbahar veya erken yaz aylarında gerçekleştirilir. İdeal yetişme koşulları olan nemli ve serin bir ortamda, patatesler hızla büyüme gösterir.
Bitkinin büyüme süreci, çimlenme, yaprak ve kök gelişimi, çiçeklenme ve son olarak yumruların oluşumu şeklinde ilerler. Yapraklar büyürken bitkiden enerji sağlamak için fotosentez yapılır. Çiçeklenme dönemi sonra patates yumruları gelişir. Yapraklar sararır ve bitki yaşam döngüsünü tamamlar.
Ancak, yetiştirme koşulları, iklim, toprağın kalitesi ve bakım yöntemleri gibi faktörler de patateslerin büyüme süresini etkiler. İdeal yetişme koşullarının sağlanması ve düzenli sulama, gübreleme ve zararlı böceklerle mücadele gibi bakım işlemlerinin yapılması, patateslerin daha verimli ve sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlar.
Sonuç olarak, patateslerin yetişme süresi 70 ila 120 gün arasında değişir. Bu süreç, patates çeşidi, iklim ve yetiştirme koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Uygun bakım ve iyi bir yetiştirme yöntemiyle, sağlıklı ve lezzetli patatesler elde etmek mümkündür.
Yetişme Sürelerine Göre Patates Çeşitleri;
Çok erkenci çeşitler: Yetişme süreleri 80 günden önce
Erkenci çeşitler: Yetişme süreleri 81-90 gün
Orta Erkenci çeşitler: Yetişme süreleri 91-110 gün
Geççi çeşitler: Yetişme süreleri 111-120 gün
Çok geççi çeşitler: Yetişme süreleri 120 günden fazla olmak üzere başlıca beş grupta toplanmaktadır.
Kızartmalık Patates Çok Geççi gruptadır.